Ekspertenes biotekfavoritter i urolige tider, e24.no

Ekspertenes biotekfavoritter i urolige tider – E24

Publisert: Publisert: 5. februar 2021

Etter snart ett år med børsoppgang, er det flere eksperter som spekulerer om vi står foran mer urolige tider eller en korreksjon på Oslo Børs.En sektor som ofte trekkes frem når markedet er usikkert, er helse- og bioteknologiaksjene.

Uansett hvordan verdensøkonomien utvikler seg, blir vi stadig flere, eldre og sykere.

Behovet for legemidler og behandling blir bare større.

– Om man ser på perioder tidligere hvor det har vært krise i markedet, har biotek og helseaksjene gjort det relativt bedre enn det generelle markedet, sier Benedicte Kilander Bakke, forvalter i DNB.

– Over tid gjør helse og bioteknologi det generelt bedre enn det brede markedet.

Stor forskjell på risiko

Men det er en viktig forskjell på selskapene i denne sektoren.

Det er de store, solide selskapene som ofte trekkes frem som trygge havner når markedet faller.

– Dette er først og fremst de selskapene som har produkter til salgs og som er i en kommersiell fase.

For de mange selskapene som fortsatt er i en fase hvor forskning og utvikling er viktigst, kan urolige tider bety mer risiko.

– Det er klart at om markedet er veldig turbulent og krevende, vil jo selskaper som for eksempel trenger kapital, kunne ha utfordrende tider.

– I selskaper uten inntjening, med binære milepæler, vil nok investorene være litt mer forsiktige og kanskje ønske å redusere eksponeringen sin når det er risikofylt.

Jo lenger selskapet er kommet et produkt med inntekt, jo mindre risiko er det.

– Frem til du har kommet deg på markedet, er den tekniske risikoen størst. Det må du være innforstått med når du går inn.

Benedicte Kilander Bakke i DNB. (Stig B. Fiksdal)

Genterapi og celleterapi

Som fondsforvalter er hun nesten programforpliktet til å si det, men Bakke understreker viktigheten ved å være eksponert gjennom en portefølje i stedet for enkeltaksjer.

– Skal du være investert i enkeltaksjer innenfor bioteknologi, må du virkelig vite hva du gjør.

Bakkes fond er investert i blant annet Alexion PharmaceuticalsAstraZenecaAmgen og Roche.

De store selskapene er mindre risikofylte, og er mer stabile i urolige tider.

Til gjengjeld er det ikke her man kan vente de største kursutslagene.

– Her må man balansere det man kaller higher risk – higher reward. Du ser ikke Johnson & Johnson-aksjen plutselig løfte seg 20 prosent, men de mindre selskapene kan gjøre det, og det er nettopp det som gjenspeiler risikoen. Den er gjerne binær, hvor man venter for eksempel på resultater fra en studie. Lykkes den, går aksjekursen været fordi det er så høy risiko.

Bakke har tro på selskaper med høy innovasjonsgrad og som utvikler banebrytende teknologi.

– Og så ser vi på behandlingssiden, områder innenfor kreft og immunologiske og nevrologiske sykdommer som Huntingtons og ALS. Det er også mye nytt innenfor genterapi og celleterapi.

Bakke nevner blant annet CRISPR Therapeutics, som er ledende innenfor genredigering og hvor en av grunnleggerne, Emmanuelle Charpentier, i fjor høst mottok Nobelprisen i kjemi.

Tror på flere vaksiner

Bakke tror det vil være mye fokus på vaksineindustrien fremover, drevet frem det siste året av en jakt på covid-19-vaksiner.

– De som har lyktes frem til nå er de vaksinene som er basert på mRNA-teknologien, med Moderna og Biontech som har samarbeid med Pfizer. Dette har validert en helt ny teknologiplattform, og man er nå i stand til å lage nye typer vaksiner og skalere opp dette veldig raskt.

– Jeg tror vi vil få vaksiner mot sykdommer vi ikke hadde vaksiner mot før, sier Bakke og nevner blant annet det franske selskapet Valnevas arbeid med en vaksine mot borreliose, eller Lyme-sykdom som i Norge overføres via flått.

– Jeg tror vi vil se en større bevisstgjøringen i forhold til vaksiner, sier forvalteren.

Hun peker på hvordan en hel verden nå har jobbet samlet for å utvikle vaksiner mot covid-19.

– Alt man har lært av dette, også i forhold til produksjon og de tingene der, vil vi se nytten av på andre medisinske områder og for andre sykdommer fremover. Det har skjedd utrolig mye på innovasjon.

Ingrid Teigland Akay i Hadean Ventures (Hanna Kristin Hjardar / E24)

Coronabehandling

Ingrid Teigland Akay i Hadean Ventures merker generelt større interesse for medisinsk innovasjon generelt, drevet av pandemien.

Hadean Ventures er et norsk VC-fond, eller risikokapitalfond, spesialisert mot helsesektoren.

De er investert i blant annet OncoinventAttgenoAbliva og Cardiomech.

I likhet med Bakke, ser også Akay en ny interesse for vaksiner.

– Dette var lenge et usexy område for mange helseinvestorer, der er det nå stor interesse, sier Akay.

Fra kirurg til forvalter: Investerer én milliard kroner i biotek

Hun peker også på gjennombrudd for nye teknologier, som mRNA-vaksinen, som en viktig trend i dette markedet nå, i tillegg til økt interesse for direkte pandemirelaterte produkter som personlig verneutstyr, covid-diagnostikk og behandlinger.

– Mange selskaper som har teknologier som er relevant for det ovenfor stiller seg inn på feltet. Et av våre tidligere porteføljeselskap, Themis, la til en covid-vaksinekandidat på plattformen sin. Det samme har Vaccibody gjort.

Akay ser også hvordan enkelte selskaper nå retter eksisterende produkter mot coronapasienter.

– Et av våre andre porteføljeselskaper, Attgeno, utvikler behandlinger for høyt blodtrykk i lungekretsløpet og retter seg nå også mot Covid-pasienter, som får samme problem.

Raskere prosesser

Akay ser også på digital helse som et felt som er blitt akselerert av pandemien, drevet frem av behovet for digitalisering, effektivisering og mindre direkte interaksjon.

– Og effektive regulatoriske prosesser, som for eksempel har gjort det mulig å få vaksiner på markedet på eksepsjonelt kort tid, med en viktig balanse mellom grundige prosesser og avkortede tidsløp.